Övrigt

Tuff start på året!

Fastlagsbulle ger framtidstro

 

Vi börjar nu närma oss slutet på en ganska intensiv period i Billeberga Bageri och vi måste medge att det är alltid med en viss lättnad som man spritsar sin sista fastlagsbulle, men just i år känns det något vemodigt.

Fastlagsbullar har alltid varit en räddare i nöden på något sätt när julen dansats ut. Många är i behov av att återhämta sig ekonomiskt från julens alla kostnader, man spenderar mindre helt enkelt överlag, men man unnar sig fortfarande något gott, en fika, en god lördagsfrukost, för visst vet vi väl alla att en fika kan göra underverk, eller hur?
Då är det den bullen, fastlagsbullen, som gör de där gråa, mörka, kalla snåla månaderna lite lättare i väntan på sol, värme och ekonomisk återhämtning, för det har varit tufft det kan vi inte sticka under stolen med, under de senaste två månaderna har vi stött på en hel del utmaningar…

Först ut galet höga priser på drivmedel och transportkostnader, därefter elpriser som fullkomligt skenade i bageriet, våra bullar och bröd blev plötsligt väldigt dyra att producera. Som ett brev på posten (bokstavligt talat) kom så alla dessa prishöjningar från våra leverantörer, mjöl vår huvudingrediens ökade med 50%, grädde och ost, ja ni vet ju själva hur dyrt det är när man handlar en ost idag!! och när vi hade ätit upp den sista skivan julskinka och öppnade det sista brevet för året kom nästa käftsmäll, en prisökning på socker och sirap med närmare 80% så ni ser ju själva att den där fastlagsbullen som man tidigare kunnat avnjuta för en relativt billig peng blev nu plötsligt väldigt dyr!

Vi vet att det inte bara är vi som är drabbade, men någonstans hade vi önskat att det där elstödet till företagen hade blivit verklighet, det hade lättat och hjälpt många företag som har haft och har det fortsatt tufft. För utan företag skapas inga jobb och ju fler företag som får stängas ner desto fler går arbetslösa, det kostar pengar!! svårare än så at det inte, så kom igen regeringen, vad hände med det där utlovade elstödet till företagen? 

Men utmaningar är bra, man växer och får tänka om, ugnar har stängts av, priser på råvaror har fått omförhandlas, vår fina personal har varit otroligt stöttande och vi har lyckats effektivisera vårt arbete. Trots besparingar var vi ändå tillslut tvungna att höja även våra priser. Tack till alla som har visat förståelse de senaste månaderna, det är trots allt ni som gör det möjligt för att att driva vidare bageriet i Billeberga.
Utmaningar till trots så har vi fått en del nya kunder, så när jag spritsar den där sista fastlagsbullen som numera innehåller många betydligt dyrare ingredienser än för ett år sedan så är det ändå med en viss framtidstro som vi gör det.. och det nya bageriet det skall byggas det är vårt mål.

Allt gott / Billeberga bagarna 

6 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *